Yerli mikroorganizmadan toksik olmayan plastik

Yerli mikroorganizmadan toksik olmayan plastik.

Sağlık Tarım Teknoloji

Back To Nature Biyoteknoloji, yerli mikroorganizmalar kullanarak; biyobozunur, biyouyumlu, toksik olmayan plastik hammadde üretiyor. Biyobozunur, biyouyumlu plastik hammaddeler öncelikli olarak gıda, ilaç ve oyuncak sektöründe kullanılıyor.

 

Teknopark İstanbul Kuluçka Merkezi’nde (Cube Incubation) yerleşik Back To Nature Biyoteknoloji firması, atık sularda yaşayan yerli mikroorganizmalardan biyobozunur, biyouyumlu plastik hammaddesi üretiyor. Doğada kendi kendine biyolojik olarak çözünerek bitkiler için gübre vazifesi gören hammaddenin adı PHA (Polihidroksi Alkanoat). Biyobozunur, biyouyumlu plastik hammaddeler öncelikli olarak gıda, ilaç ve oyuncak sektöründe kullanılıyor. Back To Nature, biyobozunur plastik hammaddesinin üretim maliyetini düşürecek bir mikroorganizma karışımı üretmeyi de başardı. İstanbul Ticaret’in sorularını Back To Nature’nin kurucularından Hakan Sevgili cevapladı.

TÜBİTAK BİGG DESTEĞİ

Girişimci olma süreciniz nasıl gelişti?

Yeditepe Üniversitesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü’nü okurken yoğun girişimcilik dersleri aldım. KOSGEB İleri Girişimcilik eğitim programlarına da katıldım. İstanbul Üniversitesi’nde biyoteknoloji yüksek lisans danışman hocam Dr. Nazmiye Özlem Şanlı ile birlikte biyobozunur biyoplastik geliştirme çalışmaları yaptık. TÜBİTAK-BiGG 1512-Girişimcilik Destek Programı’na başvurduk ve biyoplastikler ile ilgili iş fikrimiz hibe almaya hak kazanınca malzeme mühendisi Ayberk Aka ile şirketimizi kurduk.

MİKROORGANİZMA AR-GE’Sİ

Back To Nature’nin faaliyetleri neler?

Mikroorganizmalardan; biyouyumlu, toksik olmayan, doğada biyolojik olarak bozunup gübreye dönüşen plastik hammaddelerinden yaygın olarak bilinen PHA (Polihidroksi Alkanoat) üretimi üzerine Ar-Ge yapıyoruz.

LİPİD GRANÜLLER

Mikroorganizmalardan plastik üretimi nasıl yapılıyor?

Mikroorganizmalar, strese maruz kaldıkları zaman plastik özelliği gösteren lipid granülleri depoluyor. Plastik madde üretiminde kullanılan lipit granüllerden en yaygın olanı PHA’dır. Doğal mikroorganizmalar ile yenilenebilir doğal karbonhidratların biyolojik fermantasyonundan elde edilir.

ÇOKLU AVANTAJLAR

Biyobozunur plastiğin avantajları neler?

Biyobozunur plastik toprakta kolayca bozunur. Kanserojen, toksik ve endokrin sistemi bozucu maddeler içermez. Düşük sera gazı etkisine sahiptir. Neme dirençli olduğu için besinlere uzun süreli depolama ve raf ömrü sağlar. Geleneksel birçok plastik malzeme ve uygulama için alternatif teşkil eder. Plastik sektöründe yeni makina ve ekipmana ihtiyaç duymadan, mevcut altyapısı ile biyoplastik ürünler üretilebiliyor.

BÜYÜK ÜRETİCİ ASYA

Dünyada biyobozunur plastik üretimi hangi aşamada?

Dünyada mikroorganizma kullanarak plastik madde üreten bir sektör gelişmeye başladı. Bu sektörün yüzde 60’ını Asya pazarı elinde tutuyor. Avrupa ve ABD başta olmak üzere birçok ülkede biyobozunur plastik standartları yıllar öncesinden oluştu. 2025 yılında biyobozunur plastik üretiminin 1.8 milyon tona çıkması öngörülüyor.

TÜRKİYE İÇİN ÖNEMLİ

Biyobozunur plastik sektöründe Türkiye’nin yeri nedir?

Türkiye’nin hızla biyobozunur plastik üretimini artırması gerekiyor. Petrol türevi plastikler, en azından gıda ve sağlık sektöründe yerini biyobozunur plastiklere bırakacak. 2021 sonunda uygulamaya başlanacak olan Türkiye-AB regülasyonları ile Türk plastik sektörü her yıl 30 milyon dolar kayıp yaşayacak ve kullan-at plastik malzeme üreticilerinin yurt dışı pazarını kaybetmesine yol açacak. Türkiye’de biyobozunur plastik üretimi için Ar-Ge yapan firmalarımız var. Ancak bu alanda tek girişimiz ve sektöre öncülük ediyoruz.

YERLİ BAKTERİ MÜZESİ

Biyobozunur plastik üretebilecek kaynaklarımız mevcut mu?

Yerli kaynaklarımızdan izole edeceğimiz mikroorganizmalardan oluşan bir bakteri müzemiz olsun istiyoruz. Hammadde olarak başvurabileceğimiz yerli ve ulaşılabilir böyle bir kaynak, ekonomiye büyük katma değer sağlayacak. Ülkemizin 2023 hedeflerinden biri; doğal ürünlerden üretilebilen, tamamıyla çözünen biyoplastik maddelerin kullanımını özendirecek mevzuat düzenlemesi yapılarak Ar-Ge ve yatırım desteği sağlanması.

MALİYETİ DÜŞÜRÜYORUZ

Üretim süreciniz hakkında bilgi verir misiniz?

Üretim hattını yeniledik. Üretim maliyetini düşürmek için farklı bir ürün daha geliştirdik. Bakteri kaynaklı zenginleştirilmiş bu sıvı ile biyobozunur hammadde üretiminin maliyetini düşürüyoruz. Hammaddeyi üreteceğimiz hücre hatlarını da kuracağımız bir biyotesis, biyoholding oluşturmayı ve 4 yıl içinde tesisimizi faaliyete geçirmeyi hedefliyoruz.  

İNSANA TEMAS EDEN ÜRÜNLER

Biyobozunur plastikler hangi sektörlerde kullanılıyor?

Biyobozunur plastikler ağırlıklı olarak insana doğrudan temas eden ürünler üreten ambalaj, gıda, oyuncak ve ilaç gibi sektörlerde kullanılıyor. Tüketici elektroniği, otomotiv, tarım, bahçecilik, tekstil gibi birçok sektör hızla biyobozunur malzeme kullanımına geçiyor.

İŞTE AVANTAJLARI

Petrol kökenli ürünlere en yakın hammadde.
UV direnci sağlıyor, içinde katkı barındırmıyor.
Raf ömrünü artırıp, ürünün kalitesini koruyor.
Toprakta ve denizde kısa sürede çözünebiliyor.
Mevcut plastik makinalarında işlenebiliyor.
İnsan ve çevre sağlığına zarar vermiyor.
Tıp ve ilaç sektöründe kullanılabiliyor.

AMBALAJLAR DÖNÜŞÜYOR

“Mikroorga-nizma kaynaklı biyobozunur plastikler özellikle ambalaj sektörünü dönüştürüyor. Antimikrobiyal, yenilenebilir film ve kaplamalar; sebze, et ve süt ürünlerinin uzun süreli saklanmasında kullanılıyor. Gıdaların ortam gazları ile etkileşimini keserek bozulma sürecini geciktiriyor. Aynı zamanda gıdalarla etkileşimi bulunmadığından istenmeyen herhangi bir karışım oluşturmuyor.”

AZ YAKAN OTOMOBİL

“Biyobozunur yüksek performanslı plastikler, ağırlık ve enerji tüketimini azalttıkları için otomotiv sanayinde bazı metal parçaların yerini alıyor. Tekstil sektöründe kendi kendini sterilize eden kompozit lifler üretiliyor.”

YAPAY ORGAN

“İlaç salınım sistemleri üretiminde, yapay organ üretiminde, doku iskelesi uygulamalarında çeşitli biyobozunur plastikler kullanılıyor.”

 

Kaynak: https://www.itohaber.com/haber/roportaj/218792/yerli_mikroorganizmadan_toksik_olmayan_plastik.html

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir